Financijski vodič JUNIOR START kompleta

Za uspješno planiranje tvojih financija potrebno je poznavanje financijskih proizvoda i usluga, te je u nastavku prikaz određenih pojmova.

Kako uskladiti primanja i troškove možeš pogledati na  slijedećem linku http://hub.hr/uof/.

Osnovni financijski pojmovi:

Tekući račun – račun građana otvoren u banci za primanje uplata i obavljanje isplata u granicama sredstava (novca) na računu. Za tekući račun banka ti izdaje platnu karticu s PIN-om (četveroznamenkasti broj poznat samo tebi, kojim se identificiraš prilikom obavljanja plaćanja ili dizanja gotovine na bankomatu).

Devizni račun – račun na kojem se vode devizna sredstva (novac u stranoj valuti na pr. dolari) na osnovi ugovora koji je sklopljen između tebe i banke.

IBAN – međunarodni broj bankovnog računa.

Žiroračun – račun preko kojeg možeš primati povremene ili trajne prihode od samostalnog rada. Za žiroračun banka ti izdaje karticu s PIN-om.

Za vođenje tekućeg i žiroračuna banke naplaćuju naknadu, no ako si korisnik JUNIOR START kompleta proizvoda za mlade  za tebe je usluga vođenja tekućeg i žiroračuna besplatna.

Čemu služe proizvodi i usluge u kompletu proizvoda za mlade:

Multivalutni tekući račun – tvoj račun u banci na kojem se vode sredstva u domaćoj i stranim valutama. Sadrži i tekući račun i devizni račun, a ima jedan IBAN.

mIKB Active – servis mobilnog bankarstva kojim možeš provjeravati stanja i promete po svojim računima, plaćati račune skeniranjem uplatnice kamerom mobitela korištenjem opcije „slikaj i plati“. Možeš koristiti tri različita uređaja istovremeno za pristup mIKB Active servisu.

Platna kartica vezana uz tekući ili žiroračun- kartica kojom možeš podizati gotovinu na bankomatima ili plaćati na EFTPOS uređajima i na internetu, pri čemu se za učinjeni trošak ili iznos podizanja gotovine tvoj račun tereti odmah u trenutku obavljanja transakcije, uz uvjet da na računu postoji pokriće.

             

iKBnet Active – servis internet bankarstva  kojim možeš provjeravati stanja i promete po svojim računima i plaćati račune putem interneta u vrijeme kada ti to najbolje odgovara, neovisno o radnom vremenu banke i sa svakog mjesta u svijetu. Potrebno ti je samo osobno računalo s pristupom internetu.

Trajni nalog  - platna usluga na temelju ugovora između banke i tebe kao vlasnika tekućeg računa ili žiroračuna kojom daješ Banci nalog za izvršenje plaćanja (platnih transakcija) u domaćoj valuti u iznosu i pod uvjetima utvrđenim ugovorom.

              Na primjer:

              Tebi će biti ugovoren trajni nalog za prebacivanje novca sa tvog žiro računa na tvoj tekući račun, kako bi ga mogao podizati na bankomatu ili plaćati platnom karticom u trgovinama.

              Ako imaš Mastercard kreditnu karticu:

              Trajnim nalogom će se  jedanput u mjesecu na dan koji ti odabereš sa tvog tekućeg računa skinuti novac koji si potrošio protekli mjesec na Mastercard kreditnoj kartici.

              Također će se deset mjeseci trajnim nalogom  prebacivati novac sa tvog tekućeg računa na otvorenu štednju. Ova štednja je garancija banci da ćeš uplatiti novce potrošene Mastercard karticom. Ako jednog dana vratiš kreditnu karticu, štednju možeš potrošiti ili nastaviti štedjeti.

Mastercard kreditna kartica ­-  međunarodna bankovna kartica koju možeš koristiti u zemlji i inozemstvu za bezgotovinsko plaćanje kupljene robe i usluga na svim prodajnim mjestima s oznakom Mastercard te za podizanje gotovine na bankomatima u okviru dopuštenog limita.

Kartica je vezana uz račun kredita kojeg ti odobrava  banka, a kredit ima mogućnost višekratnog korištenja i automatski se obnavlja svaki put kada uplatiš na račun kartice novac koji si predhodni mjesec potrošio. Karticom možeš kupovati i na internetskim prodajnim mjestima.

Otvorena štednja  - oročeni novčani polog je vrsta računa koja je namjenjena isključivo štednji i na koji se može naknadno uplaćivati novac, a vezan je za tekući ili žiroračun. Na oročenje (štednju) banka ti plaća kamatu, a štednja može biti  na rok od 6, 12 ili 24 mjeseci s jednokratnim rokom oročenja ili sa automatskim obnavljanjem. Otvorenu štednju moraš ugovoriti kao garanciju banci da ćeš novce potrošene Mastercard karticom uplatiti, ali ovaj oblik štednje možeš koristiti i za drugu namjenu, na primjer želiš štedjeti za novi mobitel, ili želiš otići na dugo željeni koncert. Štednju započni na vrijeme kako bi mjesečnim uplatama uštedio novac koji ti je potreban.

Mobilni token – aplikacija koju instaliraš na svoj pameti telefon, a služi za generiranje jednokratne zaporke kojom pristupaš internet bankarstvu i potvrđuješ (potpisuješ) plaćanja (naloge) putem internet bankarstva.